Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ολοένα και οξύτερη γίνεται η κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για το έλλειμμα και τις ευθύνες για το ναυάγιο της οικονομίας. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στη ΝΔ, τόσο για την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή όσο και για τα λεγόμενα Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος.

"Μας λένε τώρα ότι βρήκαν τη μαγική συνταγή, με την οποία αυτό το έλλειμμα θα μηδενιστεί σ' ένα χρόνο από τώρα. Χωρίς νέους φόρους, χωρίς περικοπές δαπανών. 5,5 χρόνια ήταν στην κυβέρνηση και στο τέλος μας άφησαν το έλλειμμα κοντά στο 15% του ΑΕΠ. Στα χρόνια αυτά, τη μαγική συνταγή γιατί δεν τη χρησιμοποίησαν; Αν δεν την ήξερε ο κ. Καραμανλής, γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο κ. Σαμαράς, μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ, να του πει τη μαγική λύση; Και αν την είχαν, γιατί δεν την εφάρμοσαν; Ποιους κοροϊδεύουν;" τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Τώρα, ως εμπρηστές, θέλουν να δίνουν μαθήματα στους πυροσβέστες. Εκεί κατάντησε σήμερα η ΝΔ. Και ως εμπρηστές, έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται ότι  κοστίζει ακριβά το νερό που χρειάζεται, για να σβήσουμε τη φωτιά".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από τον Ιούνιο του 2008 ζήτησε πρόωρες εθνικές εκλογές, γιατί έβλεπε τις συνθήκες που οδηγούσαν τη χώρα μαθηματικά σε μεγάλες καταστροφές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Και απαντώντας στις κατηγορίες περί ανακολουθίας μεταξύ των όσων έλεγε προεκλογικά και όσων έγιναν μετεκλογικά, είπε: "Ζητούσα επίμονα να ξέρω από τα χείλη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή την πραγματική κατάσταση. Ποτέ δεν μας απάντησε ή, τουλάχιστον, ποτέ δεν μας απάντησε ειλικρινά. Και όταν αναλάβαμε, κανείς δεν περίμενε, ούτε την έκταση της φωτιάς ούτε και τους άγριους ανέμους της διεθνούς αγοράς. Κανείς δεν γνώριζε ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μόνον αυτοί, που λιποτάκτησαν".

Σε ό,τι αφορά τα πυρά της ΝΔ ότι θα μπορούσε να μην είχε υπάρξει μνημόνιο εάν η Ελλάδα είχε δανειστεί εγκαίρως, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Η ΝΔ παραμένει στο παρελθόν. Μας ψέγει, γιατί θα μπορούσαμει λέει, να ξεγελάσουμε τις αγορές και να δανειστούμε πολλά, πριν μας πάρουν χαμπάρι... Να κρύψουμε την αλήθεια. Μας ζητούν δηλαδή να συνεχίσουμε το παιχνίδι της κουτοπονηριάς, για να κοροϊδέψουμε τους 'κουτόφραγκους'. Καιροσκοπική πολιτική και πάλι' αυτό προτείνουν".

Στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα παρά την αναδιάρθρωση του ελλείμματος του 2009, που έχει εκτοξευθεί στο 15%. "Θα κατακτήσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει για το έλλειμμα εφέτος, και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα πολίτη. Και τελικά, θα είμαστε η πιο διαφανής και αξιόπιστη χώρα σε ό,τι αφορά τις στατιστικές μας" τόνισε.

Για το έργο της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι εφαρμόζεται "το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα" κάνοντας λόγο για "μεταρρυθμίσεις αναγκαίες που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια και που κανείς δεν τόλμησε".

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "πατριωτικό καθήκον" τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση και μιλώντας για τους οικονομικά ασθενέστερους είπε ότι "αυτοί έκαναν τη μεγάλη προσπάθεια, αυτοί είναι που πρέπει να στηριχθούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς".


Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο "πραγματικά μεγάλος αντίπαλος" είναι η ανεργία, την αντιμετώπιση της οποίας όρισε ως "απόλυτη προτεραιότητα" για την κυβέρνηση.

Σχετικά για την εξεταστική για την οικονομία, για την οποία έχει δεχθεί σκληρή κριτική, ο πρωθυπουργός φρόντισε να παράσχει πλήρη κάλυψη για τη διακυβέρνηση 1996-2004, μετά την αντίδραση του Κώστα Σημίτη. "Αυτοί που οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό δεν είναι εκείνοι που έβαλαν την Ελλάδα με αγώνες και θυσίες στο ευρώ, αλλά εκείνοι που με την αδιανόητη σπατάλη και ψεύτικα στοιχεία και εγκληματικές πράξεις παραλίγο να τη βγάλουν από την ευρωζώνη" τόνισε.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο Γιώργος Παπανδρέου τούς ζήτησε να συνεχίσουν ν' ασκούν σκληρή κριτική προς τους υπουργούς, υποστηρίζοντας ότι από την κριτική που κάνουν οι βουλευτές βγαίνει πιο ισχυρή και η κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός, γιατί βελτιώνονται -όπως είπε- τα νομοσχέδια.


Αντιδράσεις


Στην επίθεση του πρωθυπουργού απάντησε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Πέμπτης. "Πέρυσι -είπε ο πρόεδρος της ΝΔ- ο κ. Παπανδρέου μάς έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και μετά μάλιστα μας είπε ότι θα δώσει και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σήμερα μας λέει ότι για τα δικά του σφάλματα φταίει και πάλι η ΝΔ. Και τότε έλεγε ψέματα και τώρα λέει ψέματα, με μια διαφορά όμως. Ότι τώρα πια τον έχει καταλάβει ο λαός".

Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι "η κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που φουντώνει προεκλογικά δεν έχει στόχο να κρύψει τη συνενοχή τους μόνο για τα εγκλήματα που ήδη διέπραξαν σε βάρος του λαού με την πολιτική τους, αλλά και γι' αυτά που συναινετικά φέρνουν". 

Ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: "Από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει πως οι πολιτικές της κυβέρνησής του δεν είναι σιαμαίες με εκείνες της ΝΔ... Είναι αλήθεια πως μόλις μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση προώθησε μεγάλες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, κατορθώνοντας η ανασφάλεια και η απογοήτευση να γίνουν τα συνώνυμα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης δήλωσε: "Την ώρα που τα πλατιά λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας στενάζουν από τους έμμεσους φόρους και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές καλά κρατούν και η παραοικονομία εξακολουθεί να κυριαρχεί". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου